Turbons användningsområden


Turbon används för att förhöja förbränningsmotorers effekt, i praktiken så innebär det att det oftast används för att öka effekten på motorn som sitter i fordon. I princip alla dieselmotorer, förutom de som är väldigt små har idag ett turboaggregat och turbon används för att maximera bränsleförbrukningen på dieselfordon. Det finns även bensinmotorer med turboaggregatet även om det långt ifrån är lika vanligt som på dieselmotorer. Genom att montera ett turboaggregat på en motor så kan man på ett billigare sätt få ut mer effekt från sitt fordon än vad det skulle bli att köpa ett fordon med en större motor.

Fordon som använder turbon
Eftersom nästan alla dieselmotorer har ett turboaggregat så har också i princip alla fordon som drivs på diesel turbo.

  • Personbilar

  • Lastbilar

  • Skoter

  • Båtar

Populära bilar med turbo
Bilar med turbo ger ofta en känsla av att vara ”värsting” bilar med mycket körglädje utan att för den delen kosta multum. Här nedan är exempel på några populära bilar till ett lågt pris som har turbo:
– Seat Leon 1,8 Turbo
– Volvo 850 T5
– Fiat uno turbo
– Saab 9-5 turbo

Bland bilmekaniker och andra gillar att meka med bilar är det även populärt att montera turboaggregat själv på sin bil, det ökar effekten på bilen och gör att bilen kan bli roligare att köra.